Restauracje

Polecamy miejsca tylko te, które znamy i często sami odwiedzamy. Doceniane są również przez znawców kulinariów.

Nasze top top miejsca to Stara Kuźnia, Barka, Słowiczówka, Kadzidłowo, Rybaczówka, Gościniec Głodowo. Niektóre trochę dalej – ale warto !

1011F6B7-7430-4234-944C-57FD4DFE7E1D
A9F80EB1-E6F0-48BE-B16B-2C988216985B
A0825B3F-053D-4E41-B78F-DF938859BFCF
BF18144C-8970-4478-9217-EB2847159A9C
F2BE43FE-2E87-4BCC-936B-4F8FE7EC93EC
9159E582-1B2B-432A-9333-20DB9039A1AC
6F6A1D2D-2B28-493C-A9BE-07F23A96B912
3724791C-CC4C-47F8-8896-A161EE93D480
6BA74FD5-6278-4C2B-ACB0-6AA0FEA3E007
11B0D8F3-9412-4DF9-8EB0-CFC631650E86
AFF466F3-9C95-4FEA-9A50-0A278AD2030F
86EE6DC3-13F6-449F-B5AF-27E779ED81C7
8BADC03D-650F-4E41-ADAA-C419F8369FEB
AEB371F6-AC36-4972-BF4B-79BC956CA239
73B480D3-9391-4272-B10E-FAD20FFC7703
F929949F-E7EF-4F61-8C61-F7E41BF8E270
958BFD00-EA00-4826-924A-1814B48E3F0A
318B3E44-0126-4490-9D6B-C4175053FEB3
8F812039-9BC1-4C9E-8CAF-C503A9B9F597
0B12C3B1-35BA-4CBA-9845-27D228DE0D67
previous arrow
next arrow
1011F6B7-7430-4234-944C-57FD4DFE7E1D
A9F80EB1-E6F0-48BE-B16B-2C988216985B
A0825B3F-053D-4E41-B78F-DF938859BFCF
BF18144C-8970-4478-9217-EB2847159A9C
F2BE43FE-2E87-4BCC-936B-4F8FE7EC93EC
9159E582-1B2B-432A-9333-20DB9039A1AC
6F6A1D2D-2B28-493C-A9BE-07F23A96B912
3724791C-CC4C-47F8-8896-A161EE93D480
6BA74FD5-6278-4C2B-ACB0-6AA0FEA3E007
11B0D8F3-9412-4DF9-8EB0-CFC631650E86
AFF466F3-9C95-4FEA-9A50-0A278AD2030F
86EE6DC3-13F6-449F-B5AF-27E779ED81C7
8BADC03D-650F-4E41-ADAA-C419F8369FEB
AEB371F6-AC36-4972-BF4B-79BC956CA239
73B480D3-9391-4272-B10E-FAD20FFC7703
F929949F-E7EF-4F61-8C61-F7E41BF8E270
958BFD00-EA00-4826-924A-1814B48E3F0A
318B3E44-0126-4490-9D6B-C4175053FEB3
8F812039-9BC1-4C9E-8CAF-C503A9B9F597
0B12C3B1-35BA-4CBA-9845-27D228DE0D67
previous arrow
next arrow

Karczma „Stara Kuźnia” 

Przykop 8.5 km

Jedna z naszych ulubionych restauracji na Mazurach. Zajęła pierwsze miejsce na Warmii i Mazurach w przewodniku Gault & Millaou. Jedyna restauracja, która uzyskała w regionie 13 punktów czyli 2 kapelusze !

Ze strony właścicieli: ” Doskonała kuchnia pod rządami najstarszej córki – Patrycji (uczestniczki II edycji programu kulinarnego „Top chef”, znana też jako szefowa kuchni w Kafe Zielony Niedźwiedź w Warszawie). Stara Kuźnia to nie tylko rozkosze podniebienia. Niepowtarzalna atmosfera wiekowej izby – surowe belki stropu, jęzory ognia na kominku i rodzinny klimat, stworzony przez gospodynie – sprawia, że pobyt tutaj jest naprawdę w dobrym smaku. Czynna w sezonie . 


Gospoda Pod Czarnym Łabędziem 

w Rydzewie (16 km) 

„Członek sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle. Wyróżnienie w Przewodniku Gault&Millau 2019

Łączy w sobie funkcje restauracji i muzeum, gdzie przy blasku świec i lamp naftowych, wśród starych sprzętów, sieci rybackich i trzcin. Klimat starej pruskiej gospody sprzed ponad 100 lat.  Kuchnia regionalna, specjały kuchni polskiej, pruskiej i litewskie”. 


Barka 

Prażmowo (19 km)

Wyróżniona przez przewodnik Gault & Milleau. Niezwykłe miejsce na starej barce na wodzie. Ze strony: „Podróże i nasze korzenie są dla nas główną inspiracją. Nasze menu to mieszanka kuchni polskiej, śródziemnomorskiej i azjatyckich.
Z racji naszej lokalizacji jesteśmy niezbyt formalnym miejscem, często określanym mianem „Stoówka”. Chcemy, abyście się zarazili naszą miłością do lokalnych i sezonowych produktów.


Rybaczówka 

Bogaczewo 23 km

W Rybaczówce wszystko kręci się wokół ryby serwowanej na wiele sposobów – pieczone, smażone, wędzone, marynowane – bez mrożonek, ulepszaczy i konserwantów, kupowane u miejscowych rybaków codziennie rano. Hit to ryby z pieca, pieczone w całości – sandacz, jesiotr, okoń, pstrąg. Nasza ocena – b dobra 


Stary Młyn 

w Upałtach 19 km

Staropolskie i mazurskie potrawy z produktów od lokalnych rolników. Nasza ocena – b dobra


Słowiczówka 

w Ukcie 42 km

Mazury od kuchni. Dania oparte na lokalnych sezonowych produktach. 


Zamek Ryn 

Dawna siedziba komtura, w której rycerze zakonni jadali zwierzynę i ryby z okolicznych lasów i jezior, zobowiązuje do obyczajnego zachowania odzwierciedlającego się zarówno w wykwintności na stole jak i bardzo pieczołowitym przygotowaniu potraw. Wyróżnienie w Gault & Milleau.


Oberża Pod Psem 

w Kadzidłowie

Zdecydowanie jedno z naszych ulubionych miejsc. Za bardzo dobrą kuchnie i klimat. Również utytułowana kapeluszem Gault & Milleau. Drugie miejce na Mazurach – aż 12.5 pkt.


Restauracja Gałkowo Potocki

Również na liście naszych ulubionych miejsc . Jesteśmy tam stałymi bywalcami. 

Kuchnia jest kontynuacją tradycji kulinarnej „Knajpy u Targowiczan”, która wcześniej mieściła się w Stadninie Koni Państwa Ferenstein. Specjalnością są potrawy regionalne, przygotowane według tradycyjnych z naturalnych i świeżych produktów, które doprawiamy ziołami. Serwowane dania dostosowane są do pór roku”. W pobliżu jest zaprzyjaźniona stadnina z tradycjami.


Gościniec Głodowo 

Ryby! Sandacz w maśle z kaparami, szczupak po polsku, zupy rybne, tatar z ryby. Obok jest mała przetwórnia z wyrobami, głownie rybnymi, opartymi na recepturach lokalnych.  Szef kuchni Mirek Gworek występował w wielu programach kulinarnych, wydał książkę Mazurskie Specjały z Ryb. Znawca i miłośnik Mazur.  Przy okazji w pobliskim Niedźwiedzim Rogu, piękny widok na jez. Śniardwy w otulinie Puszczy Piskiej.


Toscana

Nie ukrywam, że czasami korzystamy z restauracji Toscana w Orzyszu. Jest nieco w innym stylu od pozostałych powyżej, ale mają na prawdę w porządku zupy i niektóre dania,  które zazwyczaj bierzemy na wynos. Pizza też jest w porządku. Jako, że ostatnio przybyło tam klientów z armii amerykańskiej stacjonującej nieopodal, wyraźnie poprawiła się jakość, właściciel się bardzo stara. Jest w porządku i blisko 🙂

Gospoda Pod Czarnym Łabędziem 

w Rydzewie (16 km) 

„Członek sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle. Wyróżnienie w Przewodniku Gault&Millau 2019

Łączy w sobie funkcje restauracji i muzeum, gdzie przy blasku świec i lamp naftowych, wśród starych sprzętów, sieci rybackich i trzcin. Klimat starej pruskiej gospody sprzed ponad 100 lat.  Kuchnia regionalna, specjały kuchni polskiej, pruskiej i litewskie”. 

* część restauracji działa tylko w sezonie