Restauracje
Polecamy miejsca tylko te, które znamy i często sami odwiedzamy. Doceniane są również przez znawców kulinariów.
Nasze top top miejsca to Stara Kuźnia, Barka, Prato Do Dia (portugalski food-track na Mazurach), Tło dla Mew i trochę dalej, ale warto – Słowiczówka, Oberża pod Psem.
Karczma „Stara Kuźnia”
Przykop 8.5 km
Zajęła pierwsze miejsce na Warmii i Mazurach w przewodniku Gault & Millau (Żółty Przewodnik). Jedyna restauracja, która uzyskała w regionie 13 punktów czyli 2 kapelusze !
Ze strony właścicieli: ” Doskonała kuchnia zainicjowana przez jedną z sióstr- Patrycję, uczestniczkę II edycji programu kulinarnego „Top chef”, znaną też jako szefowa kuchni w Kafe Zielony Niedźwiedź w Warszawie. Obecnie stery przejęła młodsza siostra Weronika. Stara Kuźnia to nie tylko rozkosze podniebienia. Niepowtarzalna atmosfera wiekowej izby – surowe belki stropu, jęzory ognia na kominku i rodzinny klimat, stworzony przez gospodynie – sprawia, że pobyt tutaj jest naprawdę w dobrym smaku. Czynna w sezonie od maja do początku września.
Gospoda Pod Czarnym Łabędziem
w Rydzewie (16 km)
Restauracja całoroczna tuż nad jeziorem. „Członek sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle. Wyróżnienie w Przewodniku Gault&Millau 2019
Łączy w sobie funkcje restauracji i muzeum, gdzie przy blasku świec i lamp naftowych, wśród starych sprzętów, sieci rybackich i trzcin. Klimat starej pruskiej gospody sprzed ponad 100 lat. Kuchnia regionalna, specjały kuchni polskiej, pruskiej i litewskie”.
Tradycyjnie, klimatycznie, smacznie. Lubimy tu wpadać.
Barka
Prażmowo (19 km)
Wyróżniona przez przewodnik Gault & Milleau. Niezwykłe miejsce na starej barce na wodzie. Ze strony: „Podróże i nasze korzenie są dla nas główną inspiracją. Nasze menu to mieszanka kuchni polskiej, śródziemnomorskiej i azjatyckich.
Z racji naszej lokalizacji jesteśmy niezbyt formalnym miejscem, często określanym mianem „Stoówka”. Chcemy, abyście się zarazili naszą miłością do lokalnych i sezonowych produktów.
Rybaczówka
w Bogaczewie 23 km
Restauracja całoroczna nad samym brzegiem jeziora. Można zasiąść na tarasie z widokiem na żaglówki lub tuż nad przy wodzie. W Rybaczówce wszystko kręci się wokół ryby serwowanej na wiele sposobów – pieczone, smażone, wędzone, marynowane – bez mrożonek, ulepszaczy i konserwantów, kupowane u miejscowych rybaków codziennie rano. Hit to ryby z pieca, pieczone w całości – sandacz, jesiotr, okoń, pstrąg. Nasza ocena – bardzo dobra
Stary Młyn
w Upałtach 19 km
Restauracja całoroczna. Staropolskie i mazurskie, tradycyjne potrawy z produktów od lokalnych rolników. Sandacz, kotlet schabowy, polędwiczki, pierogi, regionalne plińce ziemniaczane i farszynki. Miły klimat, widok z okna na jezioro. Przepyszne domowe nalewki. Nasza ocena – dobra, stabilna jakość. Często tu bywamy poza sezonem.
Słowiczówka
w Ukcie 39 km
Restauracja całoroczna. Mazury od kuchni czyli mazurska kuchnia w najlepszym wydaniu. Dania oparte na lokalnych, sezonowych produktach. Przepysznie i domowo. Nasza ulubiona wątróbka, kaszanka, kaczka, lin, kluseczki leniwe… a dla wegetarian też coś się znajdzie. Wszystko, bez wyjątku, jest bardzo smaczne. Całość dopełnia klimatyczne, ciepłe wnętrze. Bywamy tu na prawdę często. Trochę dalej od Ublika, ale przy okazji można odwiedzić Park Dzikich Zwierząt w Kadzidłowie lub zorganizować spływ Krutynią (start tuż przy Słowiczówce).
Prato Do Dia
w Rydzewie, 15 km
Sezonowy Portugalski food-truck na Mazurach. Jakie połączenie ! Fusion mazurskiego klimatu z prawdziwą kuchnią portugalską. Gotuje rodowity Portugalczyk. W karcie: bifana, ośmiornica a’lagereiro, see food tapas … i cudownie przepyszne, tradycyjne pastel de nata na deser.
Oberża Pod Psem
w Kadzidłowie 37 km
Restauracja całoroczna. To też jedno z naszych ulubionych miejsc. Za bardzo dobrą kuchnie i klimat. Również utytułowana kapeluszem Gault & Milleau. Drugie miejce na Mazurach – aż 12.5 pkt.
Gospodarstwo Rybackie „Śniardwy”, Smażalnia Ryb Ewa
Okartowo 7A
Świeża smażona ryba, w stylu Fish & Chips, prosto z gospodarstwa rybackiego tuż obok (na zdjęciu).
Zamówienia z nadanym numerem, odczytywane są przez mikrofon. Oldskulowy klimat, wakacyjnie 🙂
Port-O-Wino
w Rydzewie 16 km
Port i restauracja
Warto zajrzeć o zachodzie słońca – pełen chillout z widokiem na jachtowy port nad jeziorem Niegocin. Duży wybór drinków, win, ale jak najbardziej można też zjeść – dania włoskie, sushi i menu dla dzieci.
Port Tło dla Mew
w Rydzewie 16 km
Tawerna na powietrzu, z przepięknym widokiem na jezioro. Karta zmienna. Mają bardzo dobrą pizzę z pieca. Oprócz jedzenia, w Tle dla Mew dużo się dzieje – granie, śpiewanie, występy. Piszą o sobie Dom Ludzi Sztuki. Warto zajrzeć na ich FB fun page, można fajny event wyszukać, wpaść, zakąsić…
Prosto, smacznie, miło, żeglarsko…
Spichlerz U Tolka
w Rydzewie (16 km)
Restauracja polsko-ukraińska. Przepyszny ! barszcz ukraiński, pielmieni i inne pierożki, forszmak po odesku i nie tylko. Bardzo smacznie. Warto zajrzeć.
* część restauracji działa tylko w sezonie