Polecamy tylko te restauracje, które znamy i często sami odwiedzamy.
Nasze ulubione miejsca to:
- Stara Kuźnia, Przykop, ok. 9 km (sezonowa)
- Barka, Prażmowo (sezonowa), ok. 19 km
- Gospodarstwo Rybackie Śniardwy – Smażalnia Ewa, Okartowo, ok. 8 km (sezonowa)
- Stary Młyn, Upałty, ok 19 km, (całoroczna)
- Gospoda Pod Czarnym Łabędziem, Rydzewo, ok. 16 km (całoroczna)
- Prato Do Dia portugalski food track, Rydzewo, ok. 16 km (sezonowa)
- Spichlerz u Tolka, polsko-ukrainska, Rydzewo, ok. 16 km (sezonowa)
- Tło Dla Mew, Rydzewo, ok. 16 km (sezonowa)
- Port-o-Wino, Rydzewo, ok. 16 km (sezonowa)
- Rybaczówka, Bogaczewo, ok. 23 km (całoroczna)
- Słowiczówka, Ukta, ok 39 km (całoroczna)
- Oberża Pod Psem, Kadzidłowo, ok. 37 km(całoroczna)
- Gałkowo Potocki, Gałkowo, ok 42 km (całoroczna)
- Toscana, Orzysz, ok. 10 km (całoroczna)

Stara Kuźnia
Zajęła pierwsze miejsce na Warmii i Mazurach w przewodniku Gault & Millau (Żółty Przewodnik). Jedyna restauracja, która uzyskała w regionie 13 pkt czyli 2 kapelusze ! Stara Kuźnia to nie tylko rozkosze podniebienia. Niepowtarzalna atmosfera starej stodoły, palenisko do grillowania potraw, piękny sielski teren. Można jeść wewnątrz i na świeżym powietrzu. Zalecamy wcześniejszą rezerwacje.
Gospoda Pod Czarnym Łabędziem
Tuż nad jeziorem. Członek sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle. Wyróżniona w Przewodniku Gault&Millau 2019. Łączy w sobie funkcje restauracji i muzeum, gdzie przy blasku świec i lamp naftowych, wśród starych sprzętów, sieci rybackich i trzcin. Klimat starej pruskiej gospody sprzed ponad 100 lat. Kuchnia regionalna, specjały kuchni polskiej, pruskiej i litewskiej”. Tradycyjnie, klimatycznie, smacznie i do tego nad brzegiem jeziora. Przy ładnej pogodzie można zjeść na pomoście z widokiem na kameralny port.


Barka
Co za miejsce! Również wyróżnione przez przewodnik Gault & Milleau. Niezwykły klimat na starej barce na wodzie ! Ze strony: „Podróże i nasze korzenie są dla nas główną inspiracją. Nasze menu to mieszanka kuchni polskiej, śródziemnomorskiej i azjatyckich.
Z racji naszej lokalizacji jesteśmy niezbyt formalnym miejscem, często określanym mianem „Stoówka”. Chcemy, abyście się zarazili naszą miłością do lokalnych i sezonowych produktów.
Rybaczówka
Nad brzegiem jeziora. Można zasiąść na tarasie z widokiem na żaglówki lub tuż nad wodą. W Rybaczówce wszystko kręci się wokół ryby serwowanej na wiele sposobów – pieczone, smażone, wędzone, marynowane – bez mrożonek, ulepszaczy i konserwantów, kupowane u miejscowych rybaków codziennie rano. Hit to ryby z pieca, pieczone w całości – sandacz, jesiotr, okoń, pstrąg.


Karczma Stary Młyn
Klimatyczna restauracja w Upałtach z widokiem jezioro. Staropolskie i mazurskie, tradycyjne potrawy z produktów od lokalnych rolników. Sandacz, kotlet schabowy, polędwiczki, pierogi, regionalne plińce ziemniaczane i farszynki. Przepyszne domowe nalewki. Stabilna, dobra jakość. Często tu bywamy, zwłaszcza poza sezonem.
Słowiczówka
Uwielbiamy ją. Mazury od kuchni czyli mazurska kuchnia w najlepszym wydaniu. Dania oparte na lokalnych, sezonowych produktach. Przepysznie i domowo. Wątróbka, kaszanka, łupki-chrupki, kaczka, lin, kluseczki leniwe… a dla wegetarian też coś się znajdzie. Wszystko, bez wyjątku, jest bardzo smaczne. Całość dopełnia klimatyczne, ciepłe wnętrze. Bywamy tu na prawdę często. Trochę dalej od Ublika, ale przy okazji można odwiedzić Park Dzikich Zwierząt w Kadzidłowie lub zorganizować spływ Krutynią (start tuż przy Słowiczówce) albo odwiedzić klasztor Starowierców w Wojnowie. Niedaleko też do słynnej Stadniny w Gałkowie.


Prato Do Dia
Portugalski food-truck na Mazurach. Jakie połączenie ! Fusion mazurskiego klimatu z prawdziwą kuchnią portugalską. Gotuje rodowity Portugalczyk. W karcie: bifana, ośmiornica a’lagereiro, see food tapas … i cudownie przepyszne, tradycyjne pastel de nata na deser.
Oberża Pod Psem
To miejsce jest już kultowe, a zarazem jedno z naszych ulubionych. Oberża mieści się w drewnianej, prawie 100-letnim zabytkowej chacie. Mimo większej odległości często tu bywamy. Za bardzo dobrą kuchnie i klimat. Restauracja wyróżniona została kapeluszem Gault & Milleau. Drugie miejce na Mazurach – aż 12.5 pkt ! Tuż obok znajduje się prowadzone przez właścicieli małe Muzeum – mazurska chata podcieniowa oraz wart odwiedzenia z dziećmi – Parki Dzikich Zwierząt w Kadzidłowe. Niedaleko – spływy Krutynią (Ukta), klasztor Starowierców w Wojnowie. Zalecamy wcześniejszą rezerwacje.


Gospodarstwo Rybackie „Śniardwy”, Smażalnia Ryb Ewa
Świeża smażona ryba, w stylu Fish & Chips, prosto z gospodarstwa rybackiego tuż obok (na zdjęciu).
Zamówienia z nadanym numerem, odczytywane są przez mikrofon. Oldskulowy klimat, wakacyjnie 🙂
Porto-o-Wino
Port, restauracja, wine bar. Warto zajrzeć o zachodzie słońca – pełen chillout z widokiem na jachtowy port nad jeziorem Niegocin. Duży wybór drinków, win, ale jak najbardziej można też zjeść – dania włoskie, sushi i menu dla dzieci.


Port Tło dla Mew
Tawerna na powietrzu, z przepięknym widokiem na jezioro. Karta zmienna. Mają bardzo dobrą pizzę z pieca. Oprócz jedzenia, w Tle dla Mew dużo się dzieje – granie, śpiewanie, występy. Piszą o sobie Dom Ludzi Sztuki. Warto zajrzeć na ich FB fun page, można fajny event wyszukać, wpaść, zakąsić…
Prosto, smacznie, miło, żeglarsko…
Spichlerz u Tolka
Restauracja polsko-ukraińska. Przepyszny ! barszcz ukraiński, pielmieni i inne pierożki, forszmak po odesku i nie tylko. Bardzo smacznie. Warto zajrzeć.
