Restauracje
Polecamy miejsca tylko te, które znamy i często sami odwiedzamy. Doceniane są również przez znawców kulinariów.
Nasze top miejsca to Stara Kuźnia, Barka, Słowiczówka, Ukraińska w Rydzewie, Rybaczówka, Oberża pod Psem Kadzidłowo. Niektóre trochę dalej – ale warto !
Karczma „Stara Kuźnia” – Przykop 8.5 km- Zajęła pierwsze miejsce na Warmii i Mazurach w przewodniku Gault & Millaou. Jedyna restauracja, która uzyskała w regionie 13 punktów czyli 2 kapelusze !
Ze strony właścicieli: ” Doskonała kuchnia zainicjowana przez najstarszą z sióstr, Patrycję (uczestniczkę II edycji programu kulinarnego „Top chef”, znaną też jako szefowa kuchni w Kafe Zielony Niedźwiedź w Warszawie). Stara Kuźnia to nie tylko rozkosze podniebienia. Niepowtarzalna atmosfera wiekowej izby – surowe belki stropu, jęzory ognia na kominku i rodzinny klimat, stworzony przez gospodynie – sprawia, że pobyt tutaj jest naprawdę w dobrym smaku. Czynna w sezonie .
Gospoda Pod Czarnym Łabędziem w Rydzewie (15 km)
„Członek sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle. Wyróżnienie w Przewodniku Gault&Millau 2019
Łączy w sobie funkcje restauracji i muzeum, gdzie przy blasku świec i lamp naftowych, wśród starych sprzętów, sieci rybackich i trzcin. Klimat starej pruskiej gospody sprzed ponad 100 lat. Kuchnia regionalna, specjały kuchni polskiej, pruskiej i litewskiej”.
Czynne w sezonie, a poza sezonem od piątku do niedzieli
Restauracja Ukraińska – Spichlerz u Tolka w Rydzewie (15 km) – przepyszny ! barszcz ukraiński, pielemieni, pierogi z wiśniami i nie tylko ! Oprócz dań kuchni ukraińskiej serwują też dania polskie.
Czynne w sezonie, a poza sezonem od piątku do niedzieli
Barka Prażmowo (19 km) – wyróżniona przez przewodnik Gault & Milleau. Niezwykłe miejsce na starej barce na wodzie. Ze strony: „Podróże i nasze korzenie są dla nas główną inspiracją. Nasze menu to mieszanka kuchni polskiej, śródziemnomorskiej i azjatyckich.
Z racji naszej lokalizacji jesteśmy niezbyt formalnym miejscem, często określanym mianem „Stoówka”. Chcemy, abyście się zarazili naszą miłością do lokalnych i sezonowych produktów.
Czynne sezonowo
Rybaczówka Bogaczewo 23 km – w Rybaczówce wszystko kręci się wokół ryby serwowanej na wiele sposobów – pieczone, smażone, wędzone, marynowane – bez mrożonek, ulepszaczy i konserwantów, kupowane u miejscowych rybaków codziennie rano. Hit to ryby z pieca, pieczone w całości – sandacz, jesiotr, okoń, pstrąg. Nasza ocena – b dobra
Stary Młyn w Upałtach 19 km- staropolskie i mazurskie potrawy z produktów od lokalnych rolników.
Miło i smacznie. Widok na jezioro. Kuchnia polska. Polecamy sandacza, pierogi, schabowy, bigos, racuchy z jabłkiem . Niesamowity wybór nalewek z czego dusza zapragnie – pigwówka, dereniówka, z rokitnika, z białego bzu.. jest co wybierać.
Czynne cały rok
Pepe & Lola w Kozinie – pasta & pizza . Klimatyczne miejsce. Dobra kuchnia
Czynne sezonowo
Słowiczówka w Ukcie 42 km – Mazury od kuchni. Dania oparte na lokalnych sezonowych produktach. Wszystko jest pyszne ! bez wyjątku. Do tego klimatycznie. A przy okazji można skoczyć do Wojnowa nad Krutynię, obejrzeć cerkiew Starowierców. Stadnina koni Ferenstainów również nieopodal.
Czynne cały rok
Zamek Ryn dawna siedziba komtura, w której rycerze zakonni jadali zwierzynę i ryby z okolicznych lasów i jezior, zobowiązuje do obyczajnego zachowania odzwierciedlającego się zarówno w wykwintności na stole jak i bardzo pieczołowitym przygotowaniu potraw. Wyróżnienie w Gault & Milleau.
Bella Italia Mikołajki (25 km) – bardzo dobra pizza.
Nieco dalej, ale na pewno warto odwiedzić:
Oberża Pod Psem w Kadzidłowie. Zdecydowanie jedno z naszych ulubionych miejsc. Za bardzo dobrą kuchnie i klimat. Również utytułowana kapeluszem Gault & Milleau. Drugie miejce na Mazurach – aż 12.5 pkt.
„Kuchnia jest kontynuacją tradycji kulinarnej „Knajpy u Targowiczan”, która wcześniej mieściła się w Stadninie Koni Państwa Ferenstein. Specjalnością są potrawy regionalne, przygotowane według tradycyjnych z naturalnych i świeżych produktów, które doprawiamy ziołami. Serwowane dania dostosowane są do pór roku”. W pobliżu jest zaprzyjaźniona stadnina z tradycjami.
Gościniec Głodowo – ryby! sandacz w maśle z kaparami, szczupak po polsku, zupy rybne, tatar z ryby. Obok jest mała przetwórnia z wyrobami, głownie rybnymi, opartymi na recepturach lokalnych. Szef kuchni Mirek Gworek występował w wielu programach kulinarnych, wydał książkę Mazurskie Specjały z Ryb. Znawca i miłośnik Mazur. Przy okazji w pobliskim Niedźwiedzim Rogu, piękny widok na jez. Śniardwy w otulinie Puszczy Piskiej.
Nie ukrywam, że czasami korzystamy z restauracji Toscana w Orzyszu. Jest nieco w innym stylu od pozostałych powyżej, ale mają na prawdę w porządku zupy i niektóre dania, które zazwyczaj bierzemy na wynos. Pizza też jest w porządku. Jako, że ostatnio przybyło tam klientów z armii amerykańskiej stacjonującej nieopodal, wyraźnie poprawiła się jakość, właściciel się bardzo stara. Jest w porządku i blisko 🙂
* część restauracji działa tylko w sezonie