Restauracje

 

Polecamy miejsca tylko te, które znamy i często sami odwiedzamy. Doceniane są również przez znawców kulinariów.

 

Karczma "Stara Kuźnia" - wieś Przykop, po drugiej stronie jeziora  (8.5 km) - jedna z naszych ulubionych restauracji na Mazurach (ex aequo z Kadzidłowem i Gałkowem opisanymi poniżej), a dodatkowy jej atut to, że jest blisko. Zajęła pierwsze miejsce na Warmii i Mazurach 2019 w przewodniku Gault & Millaou. Jedyna restauracja, która uzyskała w regionie 13 punktów czyli 2 kapelusze !

Ze strony właścicieli: " Doskonała kuchnia pod rządami najstarszej córki - Patrycji (uczestniczki II edycji programu kulinarnego "Top chef") – zaspokoi najwybredniejsze gusta. Dla koneserów – duży wybór ryb z mazurskich jezior (...). Ale Stara Kuźnia to nie tylko rozkosze podniebienia. Niepowtarzalna atmosfera wiekowej izby – surowe belki stropu, jęzory ognia na kominku i rodzinny klimat, stworzony przez gospodynie – sprawia, że pobyt tutaj jest naprawdę w dobrym smaku.

 

 

Gospoda Pod Czarnym Łabędziem w Rydzewie (16 km) -

"Członek sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle. Wyróżnienie w Przewodniku Gault&Millau 2019

Gospoda powstała w 2000 roku, znajduje się 17 km od Giżycka , na Szlaku Wielkich Jezior Mazurskich. Jest to jedyny tego rodzaju obiekt na Mazurach, który łączy w sobie funkcje restauracji i muzeum, gdzie przy blasku świec i lamp naftowych, wśród starych sprzętów, sieci rybackich i trzcin będziecie mogli odpocząć i rozkoszować się daniami oferowanymi przez Gburkę. Oferujemy niepowtarzalny klimat starej pruskiej gospody sprzed ponad 100 lat. Poza niepowtarzalnym wystrojem i klimatem atrakcją naszej Gospody jest kuchnia regionalna. Serwujemy specjały kuchni polskiej, pruskiej i litewskie"

 

Barka, Prażmowo (19 km) - wyróżniona przez przewodnik Gault & Milleau. Niezwykłe miejsce - połączenie miejsca, na starej barce na wodzie i kuchni polskiej i azjatyckiej. "Podróże i nasze korzenie są dla nas główną inspiracją. Nasze menu to mieszanka kuchni polskiej,śródziemnomorskiej i azjatyckich. Korzystając z najciekawszych trendów nie odrywamy się od tradycji naszych kuchni.

Z racji naszej lokalizacji jesteśmy niezbyt formalnym miejscem,często określanym mianem „Stoówka”.Z tego też wynika nieco nonszalancki styl naszego menu.Chcemy abyście się zarazili naszą miłością do lokalnych i sezonowych produktów.Stąd nasza wołowina spod Łomży,szafran[kasuba]i chili z Filipin,prawdziwki z naszego lasu czy wątróbki od szczęśliwych mazurskich gęsi,itd,itd.Kultywujemy zasadę 5xP.

 

 

Zamek Ryn dawna siedziba komtura, w której rycerze zakonni jadali zwierzynę i ryby z okolicznych lasów i jezior, zobowiązuje do obyczajnego zachowania odzwierciedlającego się zarówno w wykwintności na stole jak i bardzo pieczołowitym przygotowaniu potraw. Wyróżnienie w Gault & Milleau

 

Bella Italia, Mikołajki (25 km) - bardzo dobra pizza

 

Nieco dalej, ale na pewno warto odwiedzić:

 

Oberża Pod Psem w Kadzidłowie. Zdecydowanie jedno z naszych ulubionych miejsc. Za bardzo dobrą kuchnie i klimat. Również utytułowana kapeluszem Gault & Milleau. Drugie miejce na Mazurach - aż 12.5 pkt.

O Oberży w Kadzidłowie właściciele Danuta i Krzysztof Worobcowie piszą tak:

" Na drzwiach Oberży wisi napis „Nie mamy czasu dla ludzi którzy nie mają czasu”. To dewiza Oberży, a zarazem kwintesencja dobrej gastronomii (...) W menu znajdziecie natomiast smaczne dania kuchni regionalnej: kwaśnicę mazurską,zupę kurkową, wereszczaki, karkówkę z dzika, rozmaite pierogi, sałatkę z kozich serów, naleśniki z kajmakiem i inne wspaniałości.

Kuchnia Oberży opiera się na lokalnych i ekologicznych produktach z własnego gospodarstwa oraz zaprzyjaźnionych gospodarstw sąsiedzkich.

 

Restauracja Gałkowo Potocki również na liście naszych ulubionych miejsc . Jesteśmy tam stałymi bywalcami. Tak piszę o kuchni właściciel:

"Nasza kuchnia jest kontynuacją tradycji kulinarnej „Knajpy u Targowiczan”, która wcześniej mieściła się w Stadninie Koni Państwa Ferenstein. Naszą specjalnością są potrawy regionalne, przygotowane według tradycyjnych przepisów. Przyrządzamy je z naturalnych i świeżych produktów, które doprawiamy ziołami. Serwowane dania dostosowane są do pór roku". W pobliżu jest zaprzyjaźniona stadnina z tradycjami.

 

Gościniec Głodowo - ryby, ryby, ryby ! sandacz w maśle z kaparami, szczupak po polsku, zupy rybne, tatar z ryby. Nie ma lepszego miejsca dla smakoszy ryb. Obok jest też mała przetwórnia z wyrobami, głownie rybnymi, opartymi na recepturach lokalnych.  Szef kuchni Mirek Gworek występował w wielu programach kulinarnych ( wszystko można znależć na stronie Gościńca), wydał książkę Mazurskie Specjały z Ryb. Jest znawcą i miłośnikiem Mazur. Ciekawe miejsce, bardzo polecamy ! Przy okazji w pobliskim Niedźwiedzim Rogu, piękny widok na jez. Śniardwy w otulinie Puszczy Piskiej.

 

Nie ukrywam, że czasami korzystamy z restauracji Toscana w Orzyszu. Jest nieco w innym stylu od pozostałych powyżej, ale mają na prawdę w porządku zupy i niektóre dania,  które zazwyczaj bierzemy na wynos. Pizza też jest w porządku. Jako, że ostatnio przybyło tam klientów z armii amerykańskiej stacjonującej nieopodal, wyraźnie poprawiła się jakość, właściciel się bardzo stara. Jest w porządku i blisko :-)

 

* część restauracji działa tylko w sezoni