Restauracje

Polecamy miejsca tylko te, które znamy i często sami odwiedzamy. Doceniane są również przez znawców kulinariów.

Nasze ulubione miejsca to Stara Kuźnia w Przykopie, Barka w Prażmowie, w Rydzewie: Portugalski food truck Prato-Do Dia, Gospoda pod Czarnym Łabędziem, Tło dla Mew (pizza z pieca), Port-o-Wino, Ukraińska, Stary Młyn w Upałach, smażalnia Ewa w Okartowie, Rybaczówka w Bogaczewie. Nieco dalej, ale naprawdę warto to Słowiczówka w Ukcie, Oberża pod Psem w Kadzidłowie, Potocki Gałkowo. Część działa tylko sezonowo, należy sprawdzić na stronie lub zapytać nas.

Karczma „Stara Kuźnia” – Przykop 8.5 km- Zajęła pierwsze miejsce na Warmii i Mazurach w przewodniku Gault & Millaou. Jedyna restauracja, która uzyskała w regionie 13 pkt czyli 2 kapelusze! Niepowtarzalne dania i niepowtarzalna sielska atmosfera: starej stodoła, palenisko, na którym grillowane są mięsa i ryby. Można zjeść w środku lub pod chmurką na powietrzu.


Gospoda Pod Czarnym Łabędziem w Rydzewie (15 km) przy porcie nad jeziorem Niegocin. Członek sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle. Wyróżniena w Przewodniku Gault&Millau 2019. Stare wnętrze, kominek, antyczne meble, sieci rybackie. Klimat starej pruskiej gospody sprzed ponad 100 lat.  Kuchnia regionalna, specjały kuchni polskiej, pruskiej i litewskiej”. Czynne w sezonie, a poza sezonem od piątku do niedzieli


Restauracja Ukraińska – Spichlerz u Tolka w Rydzewie (15 km) – przepyszny ! barszcz ukraiński, pielemieni, pierogi z wiśniami i nie tylko ! Oprócz dań kuchni ukraińskiej serwują też dania polskie. Czynne w sezonie, a poza sezonem od piątku do niedzieli

Barka Prażmowo (19 km) – wyróżniona przez przewodnik Gault & Milleau. Niezwykłe miejsce na starej barce na wodzie! Ze strony: „Podróże i nasze korzenie są dla nas główną inspiracją. Nasze menu to mieszanka kuchni polskiej, śródziemnomorskiej i azjatyckich. Z racji naszej lokalizacji jesteśmy niezbyt formalnym miejscem, często określanym mianem „Stoówka”. Chcemy, abyście się zarazili naszą miłością do lokalnych i sezonowych produktów”. Czynne sezonowo


Rybaczówka Bogaczewo 23 km – w Rybaczówce z widokiem na jezioro, wszystko kręci się wokół ryby serwowanej na wiele sposobów – pieczone, smażone, wędzone, marynowane – bez mrożonek, ulepszaczy i konserwantów, kupowane u miejscowych rybaków codziennie rano. Hit to ryby z pieca, pieczone w całości – sandacz, jesiotr, okoń, pstrąg.  


Stary Młyn w Upałtach 19 km- staropolskie i mazurskie potrawy z produktów od lokalnych rolników. Smacznie i klimatycznie. Widok na jezioro. Kuchnia polska. Polecamy sandacza, pierogi, schabowy, bigos, racuchy z jabłkiem . Niesamowity wybór nalewek – pigwówka, dereniówka, z rokitnika, z białego bzu, czarnej porzeczki…Czynne cały rok

Pepe & Lola w Kozinie – pasta & pizza . Klimatyczne miejsce. Dobra kuchnia. Czynne sezonowo


Słowiczówka w Ukcie 42 km – Mazury od kuchni. Uwielbiamy to miejsce! Dania oparte na lokalnych sezonowych produktach. Wszystko jest pyszne ! bez wyjątku. Do tego klimatycznie. A przy okazji można skoczyć do Wojnowa nad Krutynię, obejrzeć cerkiew Starowierców, odwiedzić park dzikich zwierząt w Kadzidłowie lub stadninę koni Ferenstainów. Czynne cały rok

Zamek Ryn dawna siedziba komtura, w której rycerze zakonni jadali zwierzynę i ryby z okolicznych lasów i jezior, zobowiązuje do obyczajnego zachowania odzwierciedlającego się zarówno w wykwintności na stole jak i bardzo pieczołowitym przygotowaniu potraw. Wyróżnienie w Gault & Milleau

Oberża Pod Psem w Kadzidłowie. Zdecydowanie jedno z naszych ulubionych miejsc. Za bardzo dobrą kuchnię i klimat starej mazurskiej chaty również utytułowana kapeluszem Gault & Milleau. Drugie miejce na Mazurach – aż 12.5 pkt ! I tuż obok, Park Dzikich Zwierząt, atrakcja dla dzieci i nie tylko. Czynne cały rok.


Restauracja Gałkowo Potocki Zabytkowy Dwór Łowczego przeniesiony i odrestaurowany przez właściciela Aleksandra Potockiego. Super klimat, kominek, ogród, łąki. Kuchnia jest kontynuacją tradycji kulinarnej „Knajpy u Targowiczan”, która wcześniej mieściła się w Stadninie Koni Państwa Ferenstein. Specjalnością są potrawy regionalne, przygotowane według tradycyjnych przepisów z naturalnych i świeżych produktów. W pobliżu znajduje się znana i zaprzyjaźniona stadnina w Gałkowie. Można zapisać się na jazdy – padok lub teren. Czynne cały rok. Poza sezonem w weekendy.


Gościniec Głodowo – ryby! sandacz w maśle z kaparami, szczupak po polsku, zupy rybne, tatar z ryby. Obok jest mała przetwórnia z wyrobami, głownie rybnymi, opartymi na recepturach lokalnych.  Szef kuchni Mirek Gworek występował w wielu programach kulinarnych, wydał książkę Mazurskie Specjały z Ryb. Znawca i miłośnik Mazur.  Przy okazji w pobliskim Niedźwiedzim Rogu, piękny widok na jez. Śniardwy w otulinie Puszczy Piskiej. Czynna sezonowo


Nie ukrywam, że czasami korzystamy z restauracji Toscana w Orzyszu. Jest nieco w innym stylu od pozostałych powyżej, ale mają na prawdę w porządku zupy i niektóre dania,  które zazwyczaj bierzemy na wynos. Pizza też jest w porządku. Jako, że ostatnio przybyło tam klientów z armii amerykańskiej stacjonującej nieopodal, wyraźnie poprawiła się jakość, właściciel się bardzo stara. Jest w porządku i blisko :-).